Entrevista a Ricard Baker 1-6-2008: "L´únic que vull fer és passar-m' ho bé."

En Ricard Baker té un dels 8 rècords de Catalunya actuals aconseguits per atletes defensant la samarreta dels Lluïsos. Concretament, és el recordman català en triple infantil masculí amb els 11'49 que va saltar al 2007. La resta de rècords catalans amb color lluisenc són els de José Luis Zarco en 25 km en pista absolut masculí amb 1h 21'21" (1985), Joaquín Joyas en 800 i en 4 x 400 veterans +40 en pista coberta amb 2'02"2 i 3'39"96 respectivament, ambdós del 1999 (en el relleu és rècord d' Espanya), Montse Capel en 4 x 200 en pista coberta amb 1'57"33 (2003, és també rècord d' Espanya), Mireia Bonjoch en perxa cadet femení amb 3'42 (2006), el relleu infantil masculí de 3 x 1000 integrat per Elías Sáez i els germans Renato i Darío Pallarolas amb 9'07"4 (1980) i la Lauren Baker en salt d' alçada aleví amb 1'44 (2007).

Igual que la seva germana Lauren, en Ricard és un atleta d' una excel.lent qualitat innata que destaca a totes les proves excepte les de fons. Actualment tè el rècord del club en 6 proves alevins, 11 infantils i 4 cadets (al 2009 encara serà d' aquesta categoria).

Tot i tenir només 13 anys i estar al club des de fa 4 anys, en Ricard ha estat campió de Catalunya 6 vegades: al 2005 (aleví) en 60, alçada i tetratló, a més de ser 3er en 4 x 60 i al 2007 (infantil) en alçada i llargada a l' aire lliure i alçada en pista coberta, a més de ser 3er en 4 x 80.

Les seves millors marques personals a dia d' avui són 7"8 en 60, 12"1 en 100, 19"2 en 150, 42"4 en 300, 15"1 en 80 tanques infantil, 32"9 en 220 tanques infantil, 1'60 en alçada, 5'59 en llargada, 12'06 en triple, 10'33 amb el pes de 4 kg, 29'90 amb la javelina de 500 gr. i 22'98 amb el martell de 3 kg.

A la primera foto podem veure en Ricard amb només 8 anys al podi del cros de Mataró del 2003. A la segona, al podi com a campió de Catalunya aleví al 2005. A la tercera hi surt en acció en una prova de salt d' alçada dels Jocs Escolars del 2007 a Mataró. A la 4ª, lluint amb la seva germana Lauren medalles aconseguides l' any passat al Campionat de Catalunya. I la cinquena correspon al Campionat de Catalunya de relleus de promoció d' enguany i hi surten també Víctor Garcia, Kenneth Oliver i Héctor Rey.

Data i lloc de naixement.
4 d' octubre del 1994 a Barcelona. (Té, per tant, 13 anys).

Què vols ser quan siguis gran?
Vull treballar en ofici que m' agradi i ser feliç.

Quins hobbies tens, a part de l' atletisme?
Els videojocs i llegir llibres de fantasia.

A quina edat vas començar a practicar atletisme i per què?
Vaig començar fa 5 temporades, amb 8 anys, perquè el meu pare havia practicat aquest esport i em va animar a prova-ho.

Actualment compatibilitzes l' atletisme amb el futbol. A quin equip de futbol jugues, en quina posició i quines són les teves característiques com a futbolista?
Actualment jugo amb l' Escola Pia de Mataró. Gràcies a l' atletisme he après a córrer molt ràpid i així puc jugar a la davantera. Tinc un xut potent.

Degut a que tens una enorme qualitat innata destaques en els dos esports però, inevitablement, si vols continuar progressant a mig plaç t' hauràs de decidir per un dels dos. Per quin esport et decidiràs i per què?
D' aquí a dos o tres anys segurament em decidiré per jugar a futbol perquè prefereixo un esport d' equip que un d' individual. A més, practicar tants anys el mateix esport al final em cansa.

Parlant ja d' atletisme, quines són les teves principals virtuts a l' hora de competir?
Tinc una bona preparació.

I els principals defectes?
Em poso massa nerviós i de vegades perdo la concentració, tot i que de vegades els nervis també em proporcionen adrenalina.

Ets molt polivalent ja que, si exceptuem les proves de fons, destaques molt en totes les proves (velocitat, tanques i salts i, tot i que una mica menys, ho fas molt bé en llençaments). Quines són les proves que més t’ agraden i quines les que menys?
Les proves que més m' agraden són totes aquelles en les que no haig de córrer gaire.

On t' agradaria arribar fent atletisme? Tens algun somni en especial?
Si seguís fent atletisme, com per tots els esportistes, el meu somni seria arribar a uns Jocs Olímpics. Però, si no hi arribo, l´únic que vull fer és passar-m' ho bé.

Com veus el teu grup d' entrenament? Què és el que més t' agrada?
El meu grup d' entrenament és bo. El que més m' agrada són les típiques bromes d' en Xavi Grau.

Us està afectant en el vostre rendiment el tancament provisional de l' Estadi per obres?
Sí que ens està afectant, perquè les pistes on entrenem ara no són gaire rendibles.

Quins eren els teus principals objectius a principis d' aquesta temporada?
Poder arribar a classificar-me per al Campionat d' Espanya. (Per ara, la prova on més s' hi acosta és en triple, ja que ha saltat 12'08 i la mínima és 12'50).

Va sorprendre l' actuació de l' equip cadet de 4 x 100, integrat per Héctor Rey, Kenneth Oliver, Víctor Garcia i tu al Campionat de Catalunya de relleus. T' esperaves la medalla de bronze? I el marcón de 47"3, que és rècord del Maresme?
Pel que fa a la medalla, sincerament sí que m' ho esperava, ja que teníem adversaris als que teníem ganes de guanyar. Respecte a la marca, no sabíem el que havíem fet.

A punt d' acabar la temporada passada vas millorar la teva marca en triple salt en 1 metre, aconseguint de passada el rècord de Catalunya. Et va sorprendre una millora tan gran? Creies que podries superar el rècord català abans de fer-ho?
No em va sorprendre tant. L´ únic que va passar és que vaig enganxar un bon salt i vaig batre el rècord. (Això de que enganxés un bon salt no és del tot cert ja que, a més dels 11'49 del rècord, va fer 3 salts més per sobre dels 11 metres (11'33, 11'12 i 11'00).

Fruit de la gran temporada que vas fer l’ any passat, recentment has estat escollir com a segon millor esportista infantil de Mataró al 2007 pel jurat de la Nit de l’ Esport. Què ha suposat per tu aquest reconeixement? Et va fer il.lusió?
Aquest reconeixement em fa il.lusió i em motiva per seguir entrenant.

Quins són els millors records que tens de l' atletisme?
El dia en que vaig ser campió de Catalunya en proves combinades.

I els pitjors?
Aquest any, quan em van empènyer a la final del Campionat de Catalunya de relleus en pista coberta. (L' equip dels Lluïsos quedà sots-campió de Catalunya per darrera del C.A. Manresa, després que un corredor manresà treiés literalment de la pista a en Ricard. Tot diversos clubs van presentar una reclamació, amb vídeo inclòs per part del C.A. Igualada, fou desestimada pels jutges).

Has patit alguna lesió?
Cap de greu, però sí alguna molèstia causada pel triple salt.

De quines de les teves marques et sents més satisfet?
De les dels salts.

Què és per a tu actualment el millor del club?
Hi ha gent molt simpàtica..

I el pitjor?
Fa falta més gent.

Quines són les millors coses que t' han passat a la vida? (relacionades o no amb l' atletisme).
Tenir una bona família i que estiguin més o menys bé de salut.

Menjar favorit:
Frankfurts.

Beguda favorita:
El Nestea.

Tens o has tingut algun ídol?
Christopher Paolini. (Jove escriptor de només 24 anys, autor de llibres de fantasia, el més conegut dels quals és "Eragon").

Actors i actrius favorits:
Johnny Depp.

Pel.lícula favorita:
Pearl Harbor.

Cantants favorits:
Txus, del grup Mago de Oz.

Cançons favorites:
"Fiesta pagana" de Mago de Oz.

Esportistes favorits:
Tots els esportistes haurien de ser reconeguts.