Entrevista a Antonio Castilla 11-5-2008: "Vaig celebrar la victòria d' en Ríos al Campionat d' Espanya de 10.000 de Mataró ballant com els sioux a les dutxes de l' Estadi"

L' Antonio Castilla Nieto és, des de ja fa prop de 20 anys, una de les peces fonamentals del club. Va entrar a l' aleshores Grup Gimnàstic Lluïsos com atleta a principis dels 90, dedicant-se exclusivament a les proves de fons en ruta, en les que va obtenir unes millors marques de 1h 25'30" (1992 a Granollers) i 3h 17'00" (també del 1992 a San Sebastián).

Al mateix 1992 va entrar a formar part de la junta, aleshores amb en Francisco Lancho de president. Des d' aleshores duu 16 anys ininterrompudament com a directiu, essent durant molts anys l' autèntic alma màter del club. Gràcies a ell devem l' organització de la pràctica totalitat d' esdeveniments duts a terme pel club durant aquests darrers 16 anys: campionats d' Espanya, de Catalunya, territorials...

Segurament el punt més àlgid de la seva feina fou al 2001, amb motiu de l' organització del primer Campionat d' Espanya de 10.000 que vam organitzar. L' Antonio va ser qui va dur el pes de tot i el resultat fou que se'ns atorgà novament el campionat del 2004 i, el que molta gent no sap, que la R.F.E.A. ens va proposar organitzar la Challenge Europea de 10.000 del 2002. Tot i que això evidentment va afalagar al club, vam tenir por que ens vingués massa gran, cosa que no pensaven els directius de la R.F.E.A. Però això és una altra història.

Les tres principals característiques de l' Antonio són la capacitat de treball, el carisma i el bon humor, essent sempre l' ànima de qualsevol festa. En algunes respostes d' aquesta entrevista veureu com fa gal.la del seu humor.

A les dues primeres fotos el podeu veure en diverses etapes de la seva infantesa. A la 3ª, a l' adolescència. A la 4ª, a l' arribada de la marató de Nova York del 1991 amb en Zeus Gallardo. A la 5ª, amb en Valentín Monago a la sortida de la marató de Barcelona del 1993. A la 6ª, a la sortida de la mateixa marató, d' esquerra a dreta: Juan José Requena, Francesc Garcia Alvarado, Antonio Castilla, José Mª García i Valentín Monago a dalt i Zeus Gallardo, Alonso Pozo, José Galisteo i Juan Franco abaix. A la 7ª foto, enmig d' una festa a principis d' aquesta dècada i, a la 8ª, a l' actualitat.

Data i lloc de naixement.
9 de desembre del 1959 a Pedro Abad (Còrdova). Té, per tant, 48 anys.

En què treballes actualment?
Treballo a Canovelles en una fàbrica fent cables elèctrics especials per a la indústria, megafonia, altaveus, telèfons, ordinadors, etc. També, per treure'm algun extra, faig cantonades.

Quins hobbies tens, a part de l' atletisme?
Passejar per la muntanya i el futbol. Actualment sóc esportista de sofà. Sóc el rei del comandament a distància i tinc diferents rècords Guiness.

Has practicat altres esports, a part de l' atletisme?
Sí, el futbol aficionat fins als 27 anys.

Durant quants anys vas practicar atletisme?
Durant 10 anys.

Surts a córrer actualment?
Intento sortir a caminar per intentar animar-me i poder fer una mica de running.

Per què vas començar a fer atletisme i com vas entrar al club?
Vaig entrar de la mà d' en José Antonio Ricis. Érem companys de feina i havia agafat una mica de pes després de deixar el futbol. Per això vaig començar a pujar a les pistes.

De tota manera, jo ja coneixia els Lluïsos de quan estaven al Pati de les Caputxines perquè jo havia jugat a la Juventus AC i en els entrenaments compartíem el pati.


Quins entrenadors vas tenir?
Només un. L' Antoni Cruañas.

Per què vas deixar l' atletisme com atleta?
La meva entrada com a directiu dels Lluïsos va fer que entrenés cada vegada menys i parlés cada vegada més i poc a poc vaig anar deixant d' entrenar.

Quines eren les teves principals virtuts a l' hora de competir?
Com que no era bon atleta i no tenia qualitats, la meva principal virtut era que sortia a passar-m' ho bé.

Quins són els teus millors records com atleta?
Com atleta tinc molt presents les 9 maratons que he entrenat i acabat amb millors o pitjors temps. Per a mi han estat molt importants per l' esforç tan dels entrenaments com del dia de la cursa. La sensació d' eufòria, les ganes de plorar i de cridar... En definitiva, acabar una marató em proporcionava una gran satisfacció.

Te' n penedeixes d' alguna cosa com a atleta?
No. Potser tindria com a objectiu fer una marató més i arribar a la desena. No estaria malament.

Vas patir lesions? Quines?.
No en vaig tenir. La veritat és que, a no ser que hi hagi problemes amb els genolls, li recomano a tothom que corri. L´únic que vaig tenir va ser alguna sobrecàrrega en els bessons.

Et vas arribar a prendre l' atletisme seriosament, en plan competitiu, o només com a hobby?
Sempre ho vaig fer com a hobby, mai en plan competitiu.

De tota manera, creus que vas valer millors marques que les que vas arribar a fer?
Penso que tenint 1h 25' en mitja marató hauria hagut de fer sobre 3h 05' en marató. De tota manera, estic molt content amb els meus 3h 17' de San Sebastián.

Com a membre de junta, de quines coses et sents més satisfet?
- De l' organització dels dos campionats d' Espanya de 10.000 metres i que la Federació Espanyola ens comuniqués que volien que organitzéssim la Challenge Europea. Penso que va ser un moment molt important per a l' entitat.

- De la millora del cros Ciutat de Mataró.

- De l' organització del Campionat de Catalunya de cros per clubs del 2007.

- De la final Territorial de cros de promoció situada al circuit provisional del que ara és la Via Europa.

- De la participació de l' equip júnior femení als Campionats d' Espanya de cros per clubs celebrats a Toro i Palència a mitjans dels 90, en els quals vaig exercir com a delegat de l' equip.


I de les que menys?
De no haver estat capaços de mantenir els atletes suficients com per continuar participant a la lliga catalana.

Te' n penedeixes d' alguna cosa com a membre de junta?
No, no me'n penedeixo ni de les decisions encertades ni en les que al final no han estat bones per a l' entitat. Sóc dels que pensa que "a lo hecho, pecho".

Què creus que és actualment el millor del club?
Penso que està funcionant molt bé l' Escola d' atletisme amb el tàndem format per Miguel Ángel Gámez i Xènia Pelegrí, però no ens podem adormir i hem de dotar-los de més monitors i més mitjans per continuar en la línia ascendent en la que estan. Des d' aquí vull aprofitar per felicitar a tots els atletes per les grans actuacions que estan duent a terme tan a nivell individual com d' equips.

També va molt bé el grup de veterans que duu en Prudencio Pérez. La veritat és que estan passejant el nom del club per tot Catalunya amb resultats extraordinaris.


I el pitjor?
El no tenir equips per participar a la lliga. Penso que ha de ser un dels objectius prioritaris de l' entitat.Tenim una escola del club envejable, amb gairebé 60 nens i grandíssims resultats, que ja fa uns anys que està en marxa. En canvi, quan arriben a l' edat de deixar l' escola, no continuen. Per què creus que passa això??
Hi ha diversos motius: un d' ells és que és una edat complicada perquè són adolescents i no tenen clar el que volen.

Un altre motiu és que canvien molt tan la forma d' entrenar com els horaris. A nivell de club hem de millorar per tal que el pas de cadet a juvenil sigui els menys traumàtic possible i els nanos continuin practicant atletisme.


Quins creus que haurien de ser els objectius del club a curt plaç?
Que l' Escola d' atletisme continui donant els seus fruits i, fint i tot, puguin millorar el que s' ha aconseguit fins ara.

I a llarg plaç?
Tenir atletes masculins i femenins en categories juvenil, júnior i promesa.

Quin somni et queda per acomplir al club?
Tornar a participar a la lliga catalana d' atletisme.

Creus que el tancament de les pistes pot afectar al rendiment dels atletes aquesta temporada?
Sí, per descomptat que afectarà.

El teu fill Imanol, amb 20 anys acabats de fer, juga com a porter titular al primer equip de futbol del C.E. Mataró després d' haver passat per les categories inferiors del Barça i, a més, està essent una de les millors revelacions de la temporada, fins al punt que ha entrat vàries vegades en l' 11 ideal segons El Mundo Deportivo. Creus que algun dia el veurem a 1ª Divisió?
És molt complicat arribar a 1ª Divisió, perquè depèn de molts factors apart de la qualitat de cadascú: tenir l' ocasió al moment oportú, la confiança que tingui l' entrenador, etc. Personalment, penso que a 2ª Divisió sí que pot arribar, i fent-ho molt bé.

Què destacaries dels següents membres de la història del club:

José Ríos: Quan em va dir que organitzéssim el Campionat d' Espanya de 10.000 vaig sentir una gran pressió, però quan el va guanyar al nostre Estadi va ser molt especial per a mi. Ho vaig celebrar ballant com els sioux a les dutxes de l' Estadi.
Jordi Pelegrí: Està duent a terme una gran feina amb l' Escola d' atletisme i als èxits de l' Escola em remeto.
Antoni Cruañas: Ho va ser tot als Lluïsos i li haurem d' agrair sempre. M' hauria agradat que hagués tingut una sortida del club molt millor de la que va tenir donat el que va aportar al club, a la ciutat i als milers d' atletes i persones que va formar.
Anastasi Codosal: Estar amb en Jato el bomber em dóna un plus d' energia i confiança.
Miguel Ángel Gámez: Està aportant una forma de fer atletisme que als nanos els agrada i als resultats em remeto.
Xènia Pelegrí: La Xènia ha encaminat les seves passes a l' educació i la formació. Prova de que fa el que li agrada és la gran feina que està duent a terme a l' Escola d' atletisme tot i no tenir massa temps pels seus estudis.

Joaquín Joyas: ATLETA en lletres majúscules. Per a ell no passa el temps.
Joan Vilà: M' agradaria que amb ell al capdavant poguéssim tenir en poc temps equips a la lliga catalana.
Xavi Grau: Igual que amb en Joan, ens hem de posar com a objectiu la lliga catalana.
Prudencio Pérez: Eternament jove. Gran feina amb el magnífic grup d' atletes que té.
Paco Martínez: Està duent a terme una important feina d' enllaç entre la junta i l' important grup d' atletes veterans. Ha aconseguit que tots tinguin la seva llicència federativa entre altres moltes qüestions: informació, inscripcions, etc.
Jaume Itxart: Disfruto amb en Jaume parlant sobre temes d' actualitat, política, del món, de la nostra societat... De vegades no ens n' adonem compte de l' hora i se'ns fa tard. Li dóno les gràcies per ser com és.
Pedro Martínez: El culpable de que porti tants anys a la junta del club.
Francisco Lancho: Amb en Lancho de president vam tenir uns anys molt intensos. Vaig disfrutar molt perquè, a més, va coincidir amb l' època en la que entrenava i aprofitàvem per viatjar per córrer curses molt significatives.
Esmeralda Arriscado: Una grandíssima atleta formada als Lluïsos. Prova d' això n' és que, tot i les seves grans marques i els grans resultats aconseguits, mai no ha perdut les seves arrels i continua entrenant amb en Joan Vilà.
Raquel González: Acaba de competir a la Copa del Món de marxa a la ciutat russa de Cheboksary, acabant la 18ª del món amb una marca personal de 49'03" en 10 km. Sento una gran alegria per ella.
Jordi Martí (aquest no entrava al qüestionari, però l' ha volgut afegir l' Antonio): Sense ell no tindríem informació. Un enamorat de l' atletisme pur que fa possible aquesta web i un gran atleta de club. (Moltes gràcies).

Quines són les millors coses que t' han passat a la vida? (relacionades o no amb l' atletisme).
Estic content de medir 1'90, de tenir els ulls de color blau que Déu m' ha donat i del meu cabell ros. Ah, m' oblidava de que sóc guapo!

Menjar favorit:
Fideus a la cassola i que algú em peli 6 gambetes de Palamós o llagostins.

Beguda favorita:
Coca-Cola, que me la bec a litres, i el vi blanc pels llagostins.

Tens o has tingut algun ídol?
Ídols no, però sí que en certs moments hi ha hagut personatges que m' han agradat com, per exemples, atletes com Abascal, Cacho y Martín Fiz i futbolistes com Gallego i Migueli, del Barça.

Actors i actrius favorits.
Cap en especial.

Pel.lícula favorita.
M' agraden les d' acció perquè, si no, m' adormo.


Cantants favorits.
Miguel Ríos, Serrat, Carlos Santana, Héroes del Silencio, Eric Clapton, U2 i Maná.

Cançons favorites.
"Vértigo" de U2, "Imagine" de John Lennon, "Layla" d' Eric Clapton, "Europa" de Carlos Santana i, en general, cançó espanyola i catalana.

Esportistes favorits.
Pau Gasol.