Raquel González (FCB) 20ª als Jocs Olímpics

Tot i que el G.A. Lluïsos Mataró mai ha tingut cap atleta als Jocs Olímpics, per 4rts Jocs dels últims 5 atletes vinculats amb nosaltres ens han tingut enganxats al televisor. El nostre president, en José Ríos, hi fou present a Sidney 2000 en 10.000 metres i a Atenes 2004 i Londres 2008 en marató i avui ha estat la Raquel González (F.C. Barcelona), atleta sortida de l' escola del club, la que ha fet realitat el somni de qualsevol esportista de competir en uns Jocs Olímpics.

Per cert, en Jose també ha estat present a Rio, aquesta vegada en qualitat d' entrenador de la maratoniana Azucena Díaz, 34ª amb 2h 35'02". Seves són les dues fotografies que il.lustren aquesta notícia.

La Raquel partia amb la 14ª millor marca de les participants en 20 km marxa amb 1h 28'36 " (10ª de la temporada amb 1h 29'01"). Ella mateixa havia declarat en entrevistes prèvies que no es fixava una posició com objectiu, sinó que volia quedar el més endavant possible. Això, fins i tot, després de que la mateixa setmana havia estat al llit malalta i anava amb antibiòtics. Ja és mala sort.

La sortida ha estat a les 14:30 hora local i, per tant, les condicions climatològiques molt dures. A la sortida, 24 graus de temperatura, 77% d' humitat i un vent de 29 km/h. No acabem d' entrendre l' horari.

Això feia pensar que seria una cursa lenta, d' eliminació, a no ser que sortís alguna suïcida a rebentar la cursa ben aviat, cosa que no ha succeït.

Als primers km. la Raquel ha estat en tot moment a les primeres posicions del grup capdavanter, sempre ben visible per televisió. Al pas pel km. 5 un grup de gairebé trenta atletes ha passat a un ritme lent (22'59" la primera).

Poc després, però, dues atletes xineses han començat a augmentar el ritme i el grup ha anat perdent unitats de manera progressiva. Al km. 9 la Raquel ha començat a donar els primers senyals de tenir dificultats per anar davant de tot, però encara ha passat pel km. 10 al grup capdavanter, passant la líder amb 45'24" (parcial de 22'25" del km. 5 al 10), amb la Raquel tancant el grup 3 segons més tard, en 15è lloc.

La bona notícia és que unes quantes de les seves rivals anaven carregades d' avisos, mentre que ella anava neta, com gairebé sempre. De fet, algunes imatges a càmera lenta per televisió deixaven en evidència a més d' una.

Poc més tard la cursa s' ha trencat definitivament. Al km. 11 sis marxadores s' havien distanciat uns metres d' un segon grupet de quatre, mentre que la Raquel patia molt per aguantar amb un tercer grupet de quatre que del que s' ha despenjat poc després, passant pel km. 12 en 14è lloc, a 21 segons de la líder i 9 de l' atleta que la precedia. El somni del diploma olímpic començava a esvaïr-se, però calia veure què passava amb les desqualificacions i tocava lluitar. I ella mai es rendeix.

El grup del davant ha passat el km. 15 en 1h 07'23" (21'59" de parcial) i la Raquel continuava cedint terreny, anant ja a una mica més d' 1 minut, però avançant una posició. Era 13ª.

Però anava molt justa, No l' hem pogut seguir ja per televisió, però la diferència amb les primeres ha augmentat ràpidament (no només pel patiment de la mataronina, sinó també perquè les 6 que aguantaven al davant anaven cada vegada més de pressa).

No s' ha rendit, però anava patint cada vegada més, passant pel km. 18 en 16è lloc, a 2'58" de la primera, cedint uns 30 segons per km. Cal dir, però, que les del davant han augmentat el ritme, i de quina manera! La xinesa Liu i la mexicana González s' han jugat el títol olímpic a l' sprint, vencent la primera amb 1h 28'35", 2 segons abans que la mexicana. És a dir, un parcial de 20'52" els últims 5 km!!!.

La Raquel finalment ha entrat 20ª amb 1h 33'03", a 4'28" de la guanyadora. És a dir, 45'27" per fer els primers 10 km. i 47'36" pels segons. Com sempre, donant-ho tot. Que ningú ho vegi com un fracàs. Són uns Jocs Olímpics, no un campionat qualsevol. Han acabat la cursa 63 marxadores, 6 més han estat desqualificades i 5 han abandonat. Per tant, 20ª de 74.

Raquel, moltes felicitats!!! El G.A. Lluïsos Mataró està molt orgullós de tu.

Els resultats, aquí.