Gema Barrachima (VTyM) sots-campiona de Catalunya de 10.000 amb mínima per al campionat d' Europa: 31'54"64. Joaquín Joyas, 3er veterà M50 i Prudencio Pérez 3er M60

Impressionants els resultats aconseguits al campionat de Catalunya de 10.000 el passat dissabte a Manresa: 2 medalles i 4 rècords del club. Això pel que fa a corredors del G.A. Lluïsos Mataró, perquè menció apart mereix la Gema Barrachina (Valencia Terra y Mar), de qui parlarem llargament al final d' aquesta notícia.

Anant per ordre de més grans a més joves, destacarem en primer lloc el bronze de Prudencio Pérez en veterans M60, instaurant dos rècords del club que encara no figuraven a la taula: en M60 i en M55.

Tot i dedicar-se molt més a la seva tasca d' entrenador que a la d' atleta, en Prudencio fou capaç de córrer la distància en 42'42"35 als seus 63 anys.

L' altra medalla l' obtingué en Joaquín Joyas en veterans M50. Curiosament, en Joaquín feia el seu debut en aquesta distància en pista després de 27 anys en el món de l' atletisme. I no buscava cap gran resultat. De fet, va anar a Manresa més per disfrutar del bon ambient que es respira en el seu grup d' entrenament que per altra cosa. I tot i això, va córrer en 35'58"45 bo i disputar en solitari gran part de la cursa i va penjar-se una nova medalla en el seu ampli historial, en aquest cas de bronze.

Igual que en el cas d' en Prudencio, en Joaquín instaura també un nou rècord del club de la seva categoria.

En veterans M40 no hi va haver medalla, però els 2 lluisencs en cursa van millorar el rècord del club de la categoria que tenia Hilario Adalid en 34'51"3 des del 1985.

En Manuel Vázquez (a la 1ª foto), òbviament recuperat de la lesió que tants maldecaps li va donar l' any passat, fou capaç de córrer en 34'18"08 i pot començar a somniar en baixar de 34', mentre que en Francisco Javier Avilés va fer 34'35"83, entrant 5è i 6è respectivament. Tots dos van rebaixar molt les seves anteriors marques personals, situades en 35'29" i 35'05".

En veterans M35, en David Culebras va fer també el seu debut en aquesta distància en pista, classificant-se 7è amb 37'25"29.

I en quan als sènior, l' alt nivell de la prova va fer que l' Elías Pérez (a la 2ª foto) no pogués passar del 13è lloc. Això sí, el seu temps de 33'24"30 és el millor que aconsegueix un atleta del G.A. Lluïsos Mataró en les 6 darreres temporades.

Com dèiem al principi, anem a escriure ara sobre la Gema Barrachina.

La Gema és una corredora d' origen valencià que ja va destacar com a promesa, arribant a proclamar-se campiona d' Espanya de la categoria en 5000 els anys 2007 i 2008, any en que debutà amb la selecció absoluta.

Ara fa just 1 any decidí venir a viure a Catalunya per entrenar sota les ordres d' en José Ríos, però per problemes físics la temporada passada la seva progressió es va estancar.

Enguany, això havia canviat: primer es proclamà sots-campiona de Catalunya de cros i tot just fa 1 setmana, sots-campiona d' Espanya.

Amb aquests resultats, la Gema tenia clar que valia una gran marca en 10.000 (el campionat d' Espanya es disputà sobre 8 km). A en Ríos, però, no li feia massa gràcia que participés en aquesta distància donada la seva joventut (el proper mes d' abril farà 24 anys).

Finalment, van decidir que prendria part del campionat de Catalunya de 10.000 a la recerca de la mínima pel campionat d' Europa, situada en 33'20", però amb l' objectiu principal de continuar més endavant pensant en el 5000.

I veient el resultat, està clar que no es van equivocar. La Judith Pla va sortir fent de llebre per a la Rosa Mª Morató i la Gemma a la recerca, com a mínim, d' aquesta mínima. Però l' alt ritme imposat va fer pensar ben aviat que el rècord de Catalunya que tenia la mateixa Rosa Mª Morató amb 32'23" passaria a millor vida.

Quan Judith Pla es va retirar, la Rosa Mª i la Gema van anar-se rellevant a la recerca d' un gran crono. I les 2 van arribar a un emocionant sprint final en que la Rosa Mª Morató va vèncer amb 31'54"16, nou rècord de Catalunya i millor marca mundial de la temporada, mentre que la Gema entrava 48 centèssimes més tard, en 31'54"64 (8ª millor marca espayola de tots els temps), obtenint ambdues el passaport cap a Barcelona 2010.

Tan excepcional va ser l' actuació de totes dues que la 3ª, Lidia Rodríguez (ISS l' Hospitalet), va ser doblada tot i córrer en uns més que bons 34'20"54.

Amb aquest crono de la Gema, creiem que té asseguradíssima la seva participació al campionat d' Europa, perquè probablement les úniques atletes amb opció a córrer més ràpid són la pròpia Rosa Mª Morató i Marta Domínguez, centrades totes dues en els 3000 obstacles.

Trobareu els resultats sencers clickant aquí.