Joaquín Joyas es proclama campió d' Espanya en 800 i sots-campió en 1500

Durant aquest cap de setmana s' ha disputat a Vitòria el campionat d' Espanya de veterans en pista, amb la participació d' en Joaquín Joyas en 800 i 1500 per a veterans M50, intentant reeditar els 2 títols que ja va assolir enguany a la pista coberta, tot i que el seu principal objectiu era l' or en 800 més que no pas en 1500.

Els 800 llisos es presentaven apassionants. 3 corredors dels 22 que han participat arribaven igualadíssims al campionat si veiem el ranking previ: Manuel Asenjo (Majadahonda) 2'06"3 ,i Antonio Navas (independent de València) i en Joaquín amb 2'06"87 tots dos. El 4rt arribava ja amb 2'10". Els 3, a més, ja s' havien vist les cares enguany, ja que al campionat d' Espanya de milla en ruta Navas fou or, Joyas plata i Asenjo bronze.

En Joaquín ha viatjat a Vitòria el mateix dissabte, cosa que podia afectar el seu rendiment. En una tarda amb força fred, els 3 favorits s' han destacat ben aviat de la resta, sempre amb el valencià Navas tirant tal i com s' esperava si tenim en compte que és força més lent al final que els seus rivals.

A en Joaquín li convenia un ritme mig-alt, donat que Asenjo és molt perillós en un sprint final si arriba sobrat. Així, el pas pels 400 en 1'04" era ideal per a ell. Aleshores, però, s' ha afluixat i l' independent Florencio García Pavón s' ha incorporat al grup del davant. La darrera recta ha estat apassionant entre els 4 atletes, que han arribat en menys de mig segon de marge. El gat a l' aigua, però, se l' ha endut en Joaquín, que ha entrat victoriós amb 2'09"23, seguit de Manuel Asenjo amb 2'09"38, mentre que García ha donat la sorpresa fent-se amb el bronze amb 2'09"64 per davant d' Antonio Navas, finalment 4rt amb 2'09"65.

Diumenge a les 12:00 ha estat el torn dels 1500, on només hi havia 2 favorits: el propi Antonio Navas, que encapçala el ranking de l' any amb 4'18"98 i el nostre Joaquín, que arribava amb 4'21"30. El 3er quedava molt lluny (4'30"00), de manera que hauria estat una sorpresa que en Joaquín no acabés 1er o 2on.

El valencià Navas li havia manifestat a en Joaquín depsrés del 800 que en el 1500 sortiria a rebentar la cursa, conscient que ell seria el favorit en una prova ràpida però que si arribava a la recta final amb en Joaquín a prop ho tenia molt malament a priori. La tàctica d' en Joaquín era clara: enganxar-se a l' esquena de Navas tot el temps que pugués, sense donar ni un relleu, per intentar afusellar-lo a l' sprint final. Cada corredor juga amb les seves cartes.

Les sensacions d' en Joaquín escalfant no han estat bones. Anava molt malament de cames i s' ha plantejat fins i tot no sortir al 1500, però en Germán Alonso l' ha convençut.

La cursa ha estat tal i com estava previst, amb Navas tirant, però a un ritme més lent del que havia anunciat, cosa que en principi beneficiava en Joaquín donat que les seves cames no anaven del tot bé. Pensem, però, que les de Navas tampoc i que potser per això no ha tirat amb força. Tal i com es preveia, tots 2 han estat molt superiors a la resta i, sense cap variació a la cursa, s' han presentat junts als darrers 100 metres. Era el final desitjat per a en Joaquín, però ha estat Navas qui ha dut a terme un fort canvi de ritme al que el lluisenc ha intentat respodre sense èxit, deixant-se anar als darrers metres veient que no podria atrapar el seu rival. El temps d' en Joaquín ha estat de 4'29"39 per 4'27"72 del campió.

La temporada d' en Joaquín, per emmarcar: campió d' Espanya en 800 a l' aire lliure i en pista coberta i en 1500 en pista coberta i sots-campió en milla en ruta, campió de Catalunya en 400 a l' aire lliure i en 800 en pista coberta, rècord d' Espanya en 800 en pista coberta i de Catalunya en 400 també en pista coberta.