2 ors i rècord català per a Joaquín Joyas al campionat català de veterans en pista coberta. Mª Helena Gaeta, 3ª

Nova gran actuació d' en Joaquín Joyas. Ha estat en el decurs del campionat de Catalunya de veterans en pista coberta celebrat aquest dissabte 7 de febrer a Vilafranca, i ho ha fet per partida doble.

Al matí s' allistava a la prova dels 400 llisos. Feia força anys que no disputava aquesta distància, però avui ho ha fet amb un objectiu clar: millorar el rècord català per a veterans de més de 50 anys, en poder de Germán Alonso amb 58"27 des del 2006.

Per aconseguir-ho, en Joaquín havia de córrer una autèntica contrarellotge, ja que no tenia rivals que el poguessin inquietar. Així, la seva sèrie agrupava tots els veterans de 50 anys en amunt, amb classificació separada per a cada categoria. I tal i com era de preveure, en Joaquín s' ha destacat de la resta des de bon principi i ha anat augmentant sempre el seu avantatge, acabant amb un temps de 57"48 que millora en gairebé 1 segon l' anterior rècord. El segon classificat de la seva categoria ha acabat ni més ni menys que 20" més tard.

El seu rendiment actual és tan alt que, en altres sèries, només l' han superat 3 veterans de 35 a 40 anys, 2 de 40 a 44 i 1 de 45 a 49.A la tarda la prova a disputar era el 800, prova en la que evidentment també era el gran favorit mercès al rècord espanyol aconseguit el mes passat. Cansat del matí, la seva idea era imposar-se sense desgastar-se en excés. I li ha estat prou fàcil. Amb un pas lent de 34" pels 200 ja només un atleta el seguia, quedant-se poc més tard. Amb la victòria a la butxaca, en Joaquín s' ha limitat a administrar el seu avantatge per acabar fort la darrera volta i vèncer amb un crono discret per a ell de 2'16"08, 4" per davant del sots-campió.

La Mª Helena Gaeta, per la seva banda, no havia decidit la seva participació al campionat fins els darrers dies. Enguany va endarrerida d' entrenaments perquè va començar més tard i, a més, fa poc va patir una baixada de ferro que l' ha deixat mermada físicament.

Tot això li dóna força mèrit a la seva actuació d' avui. En una sèrie amb veteranes de dues categories juntes (de 35 a 39 i de 40 a 44 anys), la Mª Helena ha pogut gaudir avui d' una prova competida i igualada, no massa habitual entre les dones.

Dues corredores han marxat des de bon començament, col.locant-se la Mª Helena molt bé en un segon grupet. Un pas pels 200 m en 37" ja feia preveure, però, que no aguantaria el ritme. Poc després del pas pels 400 (en 1'15") el seu grup s' ha desfet, començant a pagar ja la Mª Helena el ritme inicial. La que al final seria la guanyadora F35, la reusenca Carme Bes, s' ha escapat, quedant la Mª Helena provisionalment segona. A falta de 100 metres, però, s' ha vist superada per l'andorrana Gemma Andreu i, tot i que a la darrera volta la Mª Helena ha lluitat pel sots-campionat, no ha pogut aconseguir-lo. El temps final de l' andorrana ha estat 2'39"22, per 2'39"85 de la Mª Helena que aconsegueix així fer miques el seu propi rècord del club, que tenia amb 2'45"70.

Bon resultat que l'ha fet marxar de Vilafranca amb la moral pels núvols.

El darrer participant del club ha estat en Jordi Martí, també en 800 a la categoria M35. Les circumstàncies no eren ni molt menys les idònies per obtenir un bon resultat: tot i haver preparat la pista, feia 11 anys en Jordi no disputava aquesta prova, havent-se dedicat força temps a curses de 10 km, mitges maratons i maratons. Per si fos poc, ha estat 3 setmanes aturat per lesió, duent ara només 10 dies d' entrenaments.

Tot i això, s' ha sentit molt bé en cursa. La gran afluència de veterans M35 ha fet que els separessin en dues sèries. A la segona, en Jordi s' ha situat cinquè al principi, avançant poc a poc fins a situar-se 3er al pas pels 400. A falta de 150 metres continuava 3er i amb força per lluitar pel segon lloc, però als darrers 50 metres els 3 corredors que anaven al darrera han tret la destral i, amb un gran rush final, han superat en Jordi, finalment 6è amb 2'12"42. S' ha trobat molt bé, però han faltat els entrenaments de qualitat per tenir el canvi necessari a la darrera recta.

Com que a la primera sèrie dos corredors han fet millor temps, la posició final d' en Jordi ha estat la 8ª. En plenitud de condicions, hauria estat a prop de les medalles (el bronze s' ha assolit amb 2'07"80).