Rosa Mª Rubio i Joaquín Joyas, campions de Catalunya en pista. Mª Helena Gaeta, sots-campiona

Qui li havia de dir a la Rosa Mª Rubio tot just fa un mes, quan estava tan desanimada, que avui es proclamaria campiona de Catalunya de 800 metres en pista? Aleshores, ni tan sols es plantejava tocar el tartan. Però l' actuació d' avui ha estat sobèrbia. I més pel títol, que ho tenia fàcil, per la manera de córrer.

I la Mª Helena Gaeta, tres quarts del mateix ja que, tot i que ella no ha marxat tan satisfeta com la Rosa, fa poques setmanes tampoc tenia intenció de fer pista perquè estava desmotivada. Les dues, però, han anat a més setmana a setmana i es presentaven avui a Lloret al Campionat de de Catalunya de veterans en pista molt motivades pes disputar el 800.

11 corredores han pres part de la prova però, en fer la divisió per categories, la Rosa no tenia cap rival en el seu grup d' edat (de 45 a 49 anys), de manera que tenia el títol de campiona assegurat només acabant la prova. Però ella volia fer-ho bé. La Mª Helena, per la seva banda, tenia 3 rivals més, de 35 a 39 anys, una molt superior a ella i les altres dues d' un nivell semblant.

El temps no acompanyava del tot, amb força vent a la recta d' arribada, i això ha fet que les dues millors corredores de la prova, Carme Bes i Eva Massagué, marxessin en solitari des del principi però amb un quartet encapçalat per la Mª Helena no massa lluny. El pas pels 400 de les nostres ha estat de 1'17" per la Mª Helena, que inicialment volia passar a 1'15", i 1'25" per la Rosa, un pas perfecte per a ella tot i anar en terra de ningú.

La Mª Helena ha aconseguit a la segona volta marxar uns metres de les 3 corredores que li xupaven roda, però ha hagut de lluitar fins al final per mantenir la 3ª posició de la prova i aconseguir el sots-campionat entre les corredores de 35 a 39 anys. Amb un temps de 2'37"63, ha estat superada per la corredora del C.A. Manresa Carme Bes (2'28"15) i li ha guanyat l' argent a Natalia Amero (2'39"10).

La Rosa, per la seva banda, ha acabat la cursa pletòrica, com podeu veure a la primera foto, feta a la recta final, entrant 7ª entre les 11 corredores de la general amb 2'54"48, superada només per atletes força més joves i millorant en 3" el seu rècord del club tan de la categoria "C" (45 a 49 anys) com la de la "B" (40 a 44 anys). La Rosa gairebé dóna la temporada per acabada aquí, ja que marxa aviat de vacances, tot i que prendrà part de la milla de Tenerife. L' any que ve, si manté la seva motivació actual, baixarà bé de 2'50".

En Joaquín Joyas (a la segona foto) té una virtut (entre moltes altres), que és que fa que sembli molt fàcil proclamar-se campió de Catalunya. Avui ha renunciat a la seva millor prova, els 800, distància que sí disputarà als Campionats d' Espanya, per fugir d' una victòria a priori fàcil que no l' hauria satisfet. Així, es va inscriure al 1.500. I amb què s' ha trobat? Amb una victòria encara més fàcil qne en els 800.

Amb un crono de 4'28"58, en Joaquín ha estat netament superior als seus rivals. El sots-campió, Jaume Berenguer (C.A. Sant Celoni) ha acabat a més de 4 segons, amb 4'32"87, mentre que el corredeor de l' Aquadiver GEEG Francisco del Río s' ha endut el bronze amb 4'37"87.

La marca d' en Joaquín hauria pogut ser molt millor si hagués corregut amb els veterans més joves. En tractar-se d' un campionat, però, s' ha dut a terme una serie amb els veterans de de fins a 44 anys i una altra amb els de més de 45, de manera que en Joaquín no ha tingut rivals.

Els 4'28"58 d' en Joaquín suposen a més un nou rècord del club de la categoria perquè, curiosament, en els 4 anys que duu en aquest grup d' edat encara no havia disputat cap 1500, fet que encara li dóna més valor a la seva actuació.

En 10.000 llisos, en Francisco Avilés finalment no ha participat per problemes físics, però sí que ho ha fet en Manuel Vázquez, que disputava la primera cursa en pista de la seva vida i s' ha notat. El que ha competit en pista sap que és molt diferent córrer en aquesta superfície que en asfalt, i més encara quan es tracta de fer 1 volta a un circuit o de disputar-ne 25 a la pista, on el factor psicològic és molt més important.

A més, el ritme de sortida ha estat massa ràpid pels seus interessos i ell, ambiciós com sempre, s' ha enganxat a una roda massa ràpìda, cosa que ha acabat pagant. En Manuel s' ha classificat 8è entre tots els corredors, 20 en total, i 4rt del seu grup d' edat (40-44 anys), tot i que molt lluny del bronze.

En Manuel ha estat precedit, això sí, per 3 corredors de categoria. El guanyador ha estat Martín Martínez (actualment al California Sports, tot i que ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera esportiva al Badalona) amb 33'32"75, seguit d' un gran Txiki Redrado (Laietània) que sempre dóna el millor de sí. Semblava desaparegut en combat, perquè feia temps que no se'l veia competir, però ha lluitat per l' or fins al final, aconseguint el segon lloc amb amb 33'41"66. El 3er ha estat el manresà Ramon Camps amb 33'49"12.

En els 5000 masculins, un ex-atleta dels Lluïsos, en Román Adalid (Afisa Sils) es proclamà sots-campió català en la categoria de 40 a 44 anys amb 16'43"78, perdent a l' sprint amb el local Juan Carlos Salillas, guanyador amb 16'43"21. Ambdós foren molt superiors al 3er, que necessità un crono de 17'12"47.