Betania Duarte fa història amb el primer equip femení de raids

Per primera vegada, un equip íntegrament femení, l' Aupa Neska Salewa, ha participat a un raid de la Copa Catalana, tot coincidint amb el raid del Garraf. I entre les tres integrants d' aquest primer equip, dues mataronines: l' Esther Nebot i l' atleta dels Lluïsos Betania Duarte. La tercera integrant va ser l' Aida Sierre, de Castellterçol.

I si diem que han fet història no és exagerar, perquè aquest dilluns els seus telèfons no han parat de sonar: felicitacions de la FEEC, nous sponsors...

Aquest raid era campionat de Catalunya i, lògicament, en ser l´únic equip femení s' han proclamat campiones.

El nivell de competició ha estat molt dur per a elles, ja que era el primer raid d' aquesta envergadura que disputaven i els únics rivals que tenien eren masculins. A més, és una competició amb pocs equips però de molt alt nivell. Fins i tot, molts d' ells participen a la Copa del Món. Així, el conjunt de la Betania va decidir que farien la seva cursa .

Un inconvenient amb el que es van trobar és que, en ser una cursa d' alt nivell, els tancaments eren molt exigents i això va fer que s' haguessin de saltar alguns trams. Cada tram té 20 balisses i només que un equip se' n deixi una l' equip queda penalitzat amb el temps del darrer equip més 1 hora.

La competició, prova per prova, va anar així:

Dissabte va començar a les 8:00 amb una prova d' orientació urbana protagonitzada per l' Ester i l' Aida, que va sortir molt bé.

Tot seguit, l' Ester i la Betania van disputar 20 km de BTT amb 20 balisses, però van ser penalitzades perquè se' n van deixar algunes.

Les dues proves següents, la de cursa a peu i barrancs (protagonitzada per la Betania i l' Aida) i 11 km de BTT (Aida i Ester) van sortir molt bé, però tot seguit es van trobar amb la prova d' espeleologia, impossible per a elles. La prova en qüestió consistia en pujar 45 metres per una corda i per això es necessita dues coses que elles no tenen: molta tècnica i força de braços. Així, conscients que no ho aconseguirien, van renunciar a aquesta prova preferint guardar forces.

Tot seguit, la Betania i l' Esther van disputar la prova d' 11 km en patins, que va sortir molt bé.

La darrera prova del dissabte fou una prova de BTT nocturna. Aquí van pagar la "novatada" perquè no duien la llum adequada i, anant per la muntanya en plena nit, no van veure una balissa, motiu pel qual van tornar a patir una penalització.

Després, a sopar i a dormir. Era ja la 1 de la matinada (15 hores després de prendre la sortida).

Només 3 hores després, a les 4 de la matinada, s' aixecaven perquè a les 4:30 començava la segona jornada de competició. Aquí van fer servir l' estratègia: com que van veure que els temps eren molt justos per a ella, van pensar que era millor saltar-se la primera prova, la cursa a peu, i ser penalitzades. Això per una banda els feia perdre temps però, per una altra, feia que puguessin acabar la resta de proves del dia sense problemes. Tot perfectament legal i intel.ligent.

Així, l' Esther i l' Aida van començar la prova de 20 km de BTT, que van completar molt bé, igual que ho van fer després la Betania i l' Aida amb la cursa d' orientació urbana i totes tres a la cursa de kayak, en la qual la Betania va disputar la prova sencera mentre que l' Aida i l' Esther van repartir-se 4 km cadasuna d' elles.

Les conclusions a les que ha arribat l' equip, i que els servirà d' experiència, són les següents: a part d' estar molt fortes i entrenar molt s' ha de tenir molta tècnica, sobretot en BTT i les modalitats de corda i orientació. Estan molt contentes de l' ajuda rebuda tan per l' organització com pels equips masculins i, tot i ser la primera vegada que participaven en un raid així, estan molt contentes de l' estratègia utilitzada de saltar-se alguns proves per poder arribar a les proves més divertides (barrancs, kayak i patins).